Friday, July 2, 2010

Hogyan tanítsuk meg a gyerekeket a visszajelzésre

Egy korábbi bejegyzésemben erről már szót ejtettem. Igazából abbéli aggodalmamnak adtam hangot, hogy a mai iskolai oktatás elvárásai miatt - és most jön egy NAGY általánosítás - a gyerekekből, akarva-akaratlanul, kiöljük az visszajelés adásának még a lehetőségét is. Természetesen, ennek következményeként, még felnőtt korukban sem tudnak konstruktív visszajelzést adni. Ezt tapasztaltam tanulmányi igazgatóként is az International House Nyelviskolában, ahol feladatom részeként havonta több-száz felnőtt diákok által írt "feedback"-et olvastam. Úgy érzem, sok feladat vár az iskolaigazgatókra és az oktatókra e téren, és természetesen az oktatási reform részeként is.

Dilbert.com


Íme három visszajelzés-kérési technika, amik a tanításom során beváltak kisiskolás, felsős és felnőtt csoportok tanítása során egyaránt.

1. Visszajelzés 'smiley'-kal. Óra elején a tábla jobb oldalára felírom a tervezett tevékenyésgeket pontokba szedve, mondjuk 1-től 5-ig. Óra végén kiegészítem a plussz játékokkal/feladatokkal, amiket nem előre tervezve, de beillesztettük az órába, és törlöm, amit kihagytunk. Vagyis, úgymond, újra szerkeztem az óravázlatot a történtek alapján, míg az óra elején csak a terv volt felírva. Utána mindegyik pont mellé rajzolok három arcot: :-) , :-/, és :-(. Az osztállyal megszavaztatom a feladatokat. Amelyik a legtöbb :-)-t kapta, rákérdezek, hogy mi tetszett benne. Természetesen, amelyik a legtöbb :-( 'nem tetszett' arcot kapta, annál megkérdem, miért nem tetszett. És ami még ennél is fontosabb, hogy szerintük hogyan lehetne ezt a feladatot érdekesebbé tenni számukra. Ezt interaktív táblával sokkal egyszerűbb megoldani, le is lehet menteni, és visszanézni a későbbiekben.

2. Naplóvezetés. Ez inkább 10-től 18 éves korig ajánlott. Minden gyereknek van egy egyszerű füzete, egy angol naplója, amin keresztül a tanár és a diák 'leveleznek'. Ebbe hetente vagy kéthetente egyszer a tanulóknak kb 15 perce van arra óra végén, hogy leírják milyen volt az elmúlt egy-két hét angolóra. Sokat segít az elején, ha konkrét kérdéseket írunk fel a táblára, amiket ők a naplóban kell megválaszoljanak. Például: "Which game/activity did you like the best? Why", "Which activity did you NOT like that much? Why not?", "How would you change it to make it more interesting?". Fontos, hogy a gyerekeket az őszinte válaszadásra ösztönözzük, és írásban is köszönjük ezt meg nekik. Az is lényeges, hogy válaszaink ne késsenek, és ne javítsuk ki a gyerekek által írottakat. A hangsúly itt nem a nyelvhelyességen van, hanem a mondanivalón.

3. Visszajelzés wikin. Azon tanároknak, akik az internet adta lehetőségeket is ki tudják használni a nyelvoktatás során, ez egy kitűnő lehetőség. Tapasztalatom szerint a gyerekek hihetetlenül fogékonyak a számítógépen keresztüli tanulási módszerek iránt, és fantasztikusan motiválja őket. Ehhez itt láss egy példát.
Visszatértve a wikire. A tanárnak egy wiki tanfolyamot kell létrehozni. Itt találsz segítséget ehhez. Ezen keresztül a diákokat meg lehet "hívni" a tanfolyamra, akik követhetik a feltett anyagokat is, és válaszolhatnak is feltett kérdésekre.

És miért hasznos tanítani a visszajelzést? Mert megtanulnak kritikusan gondolkodni a szó jó értelmében, megtanulják diplomatikusan kifejezésre juttatni véleményüket, konstruktívan visszajelzést adni. Nemcsak azt hogy "ez nem volt olyan jó", de azt is megtanulják a gyerekek, hogy szerintük miként lehetne érdekesebbé/hasznosabbá tenni. Idővel arra is rájönnek, hogy nekik is hasznuk származik a konstruktív és diplomatikus véleménynyílvánításból, hiszen a tanárnéni/tanárbácsi a következő órán, már úgy alakította a feladatot vagy játékot, ahogy ők kérték.... És nem utolsó sorban, már önmagában ez a készség, a diplomatikus visszajelzés adása nagy hasznukra válik majd az életben is. Például, amikor felnőtt korukban egy másik nyelv tanulása során visszajelzést kér a tanár.

Epilógus:
Ne lepődjünk meg, és ne adjuk fel, ha első alkalommal a tanulók nem igen reagálnak kérdéseinkre. Idő kell nekik is míg megszokják, hogy véleményt mondhatnak, és ha nem-tetszésüket fejezi ki valami iránt, annak nem lesz negatív következménye. Sőt, csakis jobb lesz mindenki számára.

1 comment:

  1. A visszajelzés kérése remek lehetőség a tanulók nyelvi tudatosságának fejlesztésére is (language awareness) pl. olyan - akár előre megfogalmazott - mondatokkal, hogy Már tudok ....., (lsd. CEF Can Do mondatai). Néhány tankönyvben megjelennek ilyen reflexiószerú bejegyzések - de gyanítom, hogy legtöbben átsiklunk felettük, időhiány miatt is, meg mert nem tartjuk fontosnak. Pedig segíthetné a munkánkat, ha a fél osztály :(( arccal jelezné, hogy semmit nem ért a Present Perfect használatából:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...