Tuesday, October 12, 2010

Hogyan kezdjünk el osztály-blogot írni és miért

Mivel az utóbbi időben egyre többet foglalkozom azzal, hogy miként fordíthatjuk hasznunkra a gyerekek nyelvoktatásában a technika által adott lehetőségeket, meglehetősen belemerültem és sokat tanultam. Például twitteren keresztül, ahol egy csodálatos PLN-em (Személyes tanulási közösségem) alakult ki, több online konferencián és webinar-on vettem részt - amik számomra három hónappal ezelőtt ismeretlen fogalmak voltak). Így módszertani ismereteimet legjobb tudásom szerint építem bele az olyan internetes tanulási eszközökbe, mint például a blogolás.

Persze, ez most mind szépnek és jónak tűnik, és ezrével jelennek meg írások, blog bejegyzések arról, hogy miként lehet ezeket használni, példákkal alátámasztva, de ezek nagy átlagban angol anyanyelvi diákok részére készültek, akiknek nem a nyelvtanulás a fő cél. Ezért gondoltam, hogy mint kezdő 'blogger' (úristen, már ez a szó is bekerült a szókincsembe), tovább adom eddigi tapasztalataimat, amik az angol nyelv elsajátítását célozzák meg.

A mi csoportunkban hihetetlen módon motiválta őket. Borzasztóan sajnálom, hogy nem filmeztem le őket, amint tízszer visszanézték a példát, ami szerint az ő alkotásukat leírhatják, hogy magukban többször ismételgették a saját leíró szövegeiket, mert ŐK AKARTÁK. Nekem semmi más dolgom nem volt, mint irányítani és segíteni, a kérték. Mert belső motiváció hajtotta őket. Szóval ez az élmény annyira lenyűgözött, hogy gondoltam megosztom a folyamatot, ami idevezetett. Hátha ti is kedvet kaptok az osztály-blogozásra :-)


Íme a folyamat

Először is megtanultam, hogyan kell létrehozni egy blogot - ami sokkal könnyebb volt, mint hittem volna. Ez a tréning video, amit Russell Stanndard által készített, most már világhíres TTV (Teacher Training Videos) sorozatban találtam, segített kb 10 perc alatt elkészítenem a saját blogomat. Ez segített abban is, hogy a kezdő kisiskolás csoportommal (2-3 osztályos gyerekek) elkészítsük az első blogunkat.

Hogy mire is jó az osztályblog?

Az alábbi levélben, amit a szülőknek írtam, röviden összegezve van, ezért inkább ezt a levelet másoltam be alább.

Kedves Szülők!

A mai napon létrehoztam az angolcsoportunknak egy blogot Incredible English (elérési címe http://fun-class.blogspot.com) címmel több célt szolgálva:
 • hogy a mai gyerekeknek megfelelő környezetben (számítógép használatán keresztül) is tanulhassanak;
 • hogy tovább motiváljam őket, konkrét célt mutatva nekik;
 • hogy munkáikhoz modelleket láthassanak és hallgathassanak, mielőtt ők is elkészítik;
 • hogy munkáikon keresztül angol nyelvű beszédkészségük fejlődjön;
 • hogy megosszuk munkáikat szülőkkel, barátokkal, és mindenkivel, aki látni és hallani szeretné őket;
 • hogy a gyerekek visszajelzést kapjanak szülőktől, családtagoktól, barátoktól;
 • hogy fejlesszem a blogolásban használatos készségeiket: együttműködés, egymástól tanulás, tudás-megosztása, kritikus gondolkodás (pl. mi kerülhet nyilvánosság elé és mi nem, stb.)
 • hogy örömük teljen a munkáikban, sikerélményük legyen :-)))
Egyelőre a hozzászólások nincsenek moderálva, vagyis nincsnek megszűrve, de amint nem megfelelő tartalom kerül fel a blogra, például egy nem helyénvaló megjegyzés, ezeket kitörlöm. Egyedül nekem van adminisztrátori jogom a bloghoz, de bejegyzéseket bárki írhat, aki rátalál, és mondanivalója van. Én minden hozzászólásról azonnal kapok értesítést.

A gyerekeket megtanítom, hogyan kell írásban vagy hangfelvétellel véleményt nyílvánítani, nyilvánosan dicsérni a gyerekek munkáit :-) a mai napon feltett platformot használva (voicethread), így otthon meg tudják mutatni a szülőknek, hogyan kell ezen keresztül hozzászólni. Ettől függetlenül, lehet használni a szokásos "Post a comment" (Írjon egy hozzászólást) módot is, hogy elmondják véleményüket a gyerekek munkáiról.

Kérem, hogy ezt a lehetőséget használják is ki, amennyire csak lehet, mert NAGYON jó érzés a gyerekeknek, ha nyilvánosan megdícsérik és értékelik munkáikat.
Bárki követheti a blogra feltett újdonságokat (új bejegyzéseket vagy beküldött véleményeket, amennyiben ráklikkel a "subscribe to" vagy "follow" gombokra és követi az utasításokat. Ha bármiben elakadnak, nyugodtan írjanak, és segítek. A mai napon a saját alkotásomat és ennek angol leírását tettem fel, amit a gyerekek annyiszor hallgatnak meg, amennyiszer szeretnék. Ennek alapján fogjuk a jövő órán az ő leírásaikat rögzíteni.Ha bármi kérdésük lenne, szívesen állok rendelkezésükre.

Üdvözlettel: Erika

Szóval, ha kedvet kaptatok hasonló tanulási-tanítási eszközök használatára, nyugodtan írjatok kérdésekkel, észrevételekkel.

4 comments:

 1. Szia Erika!
  Köszönöm ezt a posztot!
  Az a helyzet, hogy már kb. harmadik éve próbálkozom különféle site-ok és blogok létrehozásával egyéni tanítványaim és csoportok számára, csinálom-csinálom, de már fogyott a lelkesedésem. Talán idén először--a közösségi média hirtelen előretörése miatt--kezdenek vevők lenni rá-főleg a tizenévesek.
  Most jöttem rá, hogy mit csináltam rosszul: teljesen hülyén kommunikáltam a dolgot a szülők felé!!!
  A levél!! Köszönöm az ötletet, és ha nem bánod, használom is!

  ReplyDelete
 2. Kedves Barbi!

  Köszönöm, hogy felvetetted a szülőkkel való kommunikáció fontosságát.

  Megértetni velük a használt módszereink célját nagyon fontos, hiszen ők nem pedagógusok, nincs honnan tudják, hogy az miért jó. Ugyanilyen fontos, hogy pl (fiatal)felnőtt kortól kezdve a diákoknak is elmondjuk, hogy melyik feladatnak mi a célja, vagyis mit érnek el általa.

  És íme egy hasonlat, ami talán érthetőbbé teszi ennek fontosságát. Ha folyton fáj a fejem, elmegyek orvoshoz. Az általános gyakorlat az, hogy az orvos gyorsan felírja a gyógyógyszert receptre, nekem meg csak az a dolgom, hogy kiváltsam és szedjem a gyógyszert.

  Aztán kiderül, hogy nem sokat javulok. Egy hét múlva elmegyek egy másik orvoshoz, aki
  1. végighallgatja a problémámat
  2. megkérdi, hogy én milyen okra gyanakszom
  3. elmagyarázza a fájadalom keletkezésének folyamatát, hogy én is megértsem mi történik a testemben
  4. utána valamilyen gyógymódot felír/tanácsol, azt is elmagyarázva, hogy ez miként segít majd
  Ekkor hazamegyek, azt csinálom, amit a második doki tanácsolt, közben tudom, hogy mit miért teszek és miként segítek magamon, és lőn a gyógyulás.

  Hát ilyen a tanítás is. Mindenki, aki a tanulási folyamat része, most lásd a szülőket, ugyanezt kell megértsék. Így ők is boldogan részt vesznek benne, bátorítják gyerekeiket, megértik ennek hatását, nemcsak otthon, hanem nyilvánosan is a blogon - lásd a kezdő kisiskolások blogján
  www.fun-class.blogspot.com - a bejegyzéseket, a szülőket, akik követik, és hozzászólnak. A gyerekek meg ragyoganak tőle és jóval az óra kezdete előtt itt voltak, mert lelkesedésük hajtotta őket.

  A levelet, azért tettem közzé, hogy más is használhassa a CC (Creative Commons Licence) alapján, remélve, hogy ezzel is segíthetek. (CC = a blogon levő tartalmat szabadon fel lehet használni, míg ezt nem pénzért teszed. Még azt is jelenti, hogy meg kell említeni a forrást, de szülőknek szóló levélben én ettől eltekintenék :-))

  Örülök, hogy használni fogod, és ne felejts el írni a hatásáról!!!

  Várom további hasznos visszejelzéseidet. Nekem is nagyon fontos tudnom, mit találnak a tanárok hasznosnak, és milyen kérdések vetődnek fel bennük.

  Szóval írjatok bátran :-)!

  Erika

  ReplyDelete
 3. Kösziiii!
  Nagyon találó a hasonlat! :) (is)

  ReplyDelete
 4. Nagyon szívesen! A lényeg, hogy jó hasznát vehesd :-)

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...